poniedziałek, 10 lutego 2014

zupa krem kalafiorowy

Do kolekcji moich zimowych zup- kremów dodaję dziś zupę z kalafiora. Smakuje delikatnie, ale  dzieki śmietanie jest bardzo sycąca i nabiera słodkiego smaku. Myślę, że nie jest tu potrzebny żaden dłuższy wstęp, po prostu przechodzę do przepisu.

Potrzebować będziemy:
500g kalafioru
2 ziemniaki
20g selera (to taka „piętka”)
1 litr wody
200g śmietamy 30%
liść laurowy oraz ziele angielskie
sól i pieprz

Ziemniaki i seler obieramy i kroimy na mniejszcze części, zalewamy wodą, podajemy kalafior, liść laurowy oraz ziele angielskie, gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy wywar trochę ostygnie, wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie miksujemy blenderem.  Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.  Zupę podgrzewamy i już możemy ją podawać!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz