Przed kilkoma miesiącami moi znajomi otwierali małą kawiarenkę. Kiedy
jeszcze nie wiedzieli, czego mogą się spodziewać
w dniu otwarcia, poprosili mnie o przygotowanie kilku rodzajów muffinów,
tak na wszelki wypadek. Niestety nie był to zbyt lukratywny pomysł. Jednak
myślę, że nie ma co się poddawać, a muffiny to mimo wszystko pyszna sprawa.
Przepis na ciasto na 10-12 muffinów:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masła
Farsze:
1 por
125g szynki lub boczku
Białą część pora kroimy w plasterki, je następnie w ćwiartki. Podduszamy razem z pokrojoną w drobne kawałki szynką lub boczkiem.
5 suszonych pomidorów (w oliwie)
75g fety
5 oliwek
Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy.
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sitko,
mieszamy z proszkiem do pieczenia i wybranym farszem. W osobnym naczyniu
bełtamy jajka i mieszamy je z mlekiem i masłem. Całość łączymy z mączną
mieszanka.
Papilotki do muffinów wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Jeżeli
chcecie, aby Wasze muffny były większe, a posiadacie foremki do sufletu,
możecie w nich umieścić papilotki, które wypełnicie do pełna. Muffiny lądują w piekarniku rozgrzanym do 200° na około 20 minut.
właśnie zrobiłam :) teraz maleństwa się pieką, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńpychota!!!
UsuńCieszy mnie to ogromnie! :) Smacznego!
UsuńMmmmm... chcę=)
OdpowiedzUsuńVolha