czwartek, 9 maja 2013

rogaliki ze szpinakiem i kurczakiem

Już pewnie zauważyliście, że uwielbiam ciasto francuskie.  Uwielbiam je za możliwość przygotowania z niego dań, które smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. A tak poza tym to za wiele roboty z nim nie ma.  Popołudniami staram się przygotowywać jedzenie tak, żebym następnego dnia mogła zabrać jeszcze jedną porcję ze sobą do pracy. I właśnie takie rogaliki się świetnie do tego nadają. Moje ulubione to takie ze szpinakiem.

Z jednego kawałka ciasta francuskiego przygotowuję ok. 12 rogalików.

A oto składniki na farsz:
200g mrożonego szpinaku (tym razem wybrałam taki bez dodatku śmietany)
200g piersi z kurczaka
1 mała cebula
Przyprawy do marynowania kurczaka
Sól i pieprz do smaku
Olej/ oliwa do marynaty i smażenia cebuli
Dodatkowo: 100g żółtego sera tartego

Pierś kroimy na małe kawałki, zalewamy przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawiamy, aby mięso przeszło ziołami. W tym czasie możemy drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na odrobinie oliwy.  Do cebuli dodajemy rozmrożony szpinak , całość dusimy.  Mięso smażymy aż się zarumieni, a następnie dodajemy do szpinaku.  Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy, żeby lekko  ostygł.

Teraz możemy zająć się ciastem, które rozwijamy, dajemy mu chwilę aby „odetchnęło” a następnie kroimy w kwadraty.
Na każdym kwadracie układamy farsz i posypujemy serem żółtym. Ciasto składamy na pół w trójkąt i zaciskamy brzegi. Jeśli nie chcecie robić tego rękoma, możecie pomóc sobie np. widelcem.

Gotowe rogaliki pieczemy  około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°. Na krótko przed końcem pieczenia możemy posypać je dodatkowo serem.

W wersji domowej -na ciepło podaję je z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz