poniedziałek, 27 maja 2013

szaszłyki hawajskie


Dzisiaj szaszłyki jako pomysł na obiad. Niestety nie miałam jeszcze okazji być w tym sezonie na żadnym grillu. Chociaż żadnej konkretnej wizji nie mam, to mimo wszystko nie mogę się już doczekać. Jak nadarzy się okazja to na pewno przygotuję takie szaszłyki, a narazie przygotowuję je w wersji domowej. 

Mam nadzieję, że może kogoś z Was zainspiruję tym przepisem do grillowych szaleństw.

na 6 szaszłyków potrzebować będziemy:
1 czerwoną paprykę
1 żółtą paprykę
2 duże płaty z kurczaka
1 dużą cebulę
5 plastrów ananasa
Przyprawy i oliwa do marynaty

Wszystkie składniki kroimy w duże kwadraty.

Warzywa i mięso naprzemiennie nabijamy na patyczki do szaszłyków, poyspujemy przyprawami i spryskujemy oliwą.  Jeśli wolicie możecie najpierw składniki zamarynować a dopiero potem nabić  je na patyczki.
Tak czy tak marynowanie powinno trwać conajmniej pół godziny.
Szaszłyki pieczemy około pół godziny w temperaturze 170° obracając  je wielokrotnie.

Wersji domowej podaję szaszłyki z ryżem. Kolejny raz polecam Wam gotowanie go w zalewie z puszki ananasa. Do tego sos ziołowy lub czosnkowy i zielona sałatka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz