niedziela, 6 stycznia 2013

Daktyle w boczku


Daktyle zapiekane w boczku to świetna przekąska, która smakuje chyba wszystkim. Na imprezach znika jako pierwsza ze stołu. 

Zamiast daktyli zapiec możemy suszone śliwki lub morele, a zamiast boczku możemy użyć szynki szwarcwaldzkiej. Najbardziej do gustu przypadły mi jednak daktyle i boczek. Morele są dla mnie za mało wyraziste w smaku a szynka zbyt słona. Każdy musi zdecydować sam, jaki smak mu najbardziej odpowiada.
 
Owoce zawijamy w cińkie plasterki mięsa, przebijamy wykałaczką, żeby konstrukcja była stabilna. Tak przygotowane zawiniątka wsadzamy do rozgrzanego do 200˚C piekarnika i  pieczemy do momentu aż mięso się zarumieni. Pychota! :) 

2 komentarze:

  1. Cos dla prawdziwego faceta. Wypróbowałem ostatnio z piwkiem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znałam ze śliwką i uwielbiam. Z daktylami zatem powinno byc podobnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń