piątek, 31 lipca 2015

ciasto marchewkowe


Przyszła pora na przepis na cudowne ciasto marchewkowe. Po prostu je uwielbiam, a poza tym w czasie jedzenia mam uczucie, że może nie jem wcale czegoś aż tak bardzo niezdrowego.  W końcu to marchewka:) Boginią tego ciasta jest moja mama, od której mam też ten przepis.
Kilka razy zamiast startej marchewki użyłam do ciasta marchewkowych odpadów z sokowirówki. Jeśli zdecydowalibyście się na użycie odpadów i jeśli byłyby one wyjątkowo suche, możecie dolać do nich odrobinę soku.
Potrzebować będziemy:
1 szklankę drobno startej marchewki
1 szklankę mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżeczkę cynamonu
1 garść pestek z dyni
1 garść suszonej żurawiny
ewentualnie cukier puder do przystrojenia
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie pomału dolewany do masy olej. Kiedy powstanie jednolita masa, zaczynamy ciągle mieszając dodawać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na sam koniec mieszamy ciasto z marchewką, dynią i żurawiną. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C przez około 40min – wszystko zależy od tego jaką foremkę wybierzecie. Najlepiej zrobić test wykałaczką. Taka ilość masy wystarcza mi na blaszkę o wymiarach 25x21cm, a ciasto ma ok. 3cm.
Kiedy ciastko ostygnie, możecie posypać je cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam ciasta matchewkowego:-) chętnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam! :-)

    OdpowiedzUsuń