poniedziałek, 2 grudnia 2013

tarta na cieście francuskim z cukinią i szalotkami

Jest to przepis analogiczny do proponowanego przeze mnie przepisu w marcu na tartę z łososiem i porem. Tak na prawdę do podstawowych składników, czyli ciasta, jajek, śmietany i sera, możecie dodać
 jakiekolwiek składniki. Tarty smakują zawsze!

do dzisiejszej potrzebować będziemy:
1 ciasto francuskie
2 jajka
200ml śmietany 30% 
50g sera żółtego tartego
1 cukinię
2 szalotki
sól i pieprz do smaku
oliwę do smażenia

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim. Cukinię kroimy w kostkę i lekko podduszamy na oliwie. Obrane szalotki podpiekamy na patelni. Gdy się lekko podrumienią ściągamy je z ognia i kroimy na cztery części.
Jajka rozbijamy trzepaczką,  mieszamy ze śmietaną i serem  żółtym, a następnie łączymy z cukinią. Całość przelewamy do wyłożonej formy, na wierzchu układamy części szalotek. Forma ląduje do rozgrzanego do 180° piekarnika aż stanie się złocista. Trwa to zazwyczaj około 20min.
Tartę można podawać na ciepło jak i na zimno, jak już pisałam- tarty smakują zawsze! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz