sobota, 16 marca 2013

Sałatka hawajska z kurczakiem i ryżem


Z okazji "imprezy-zrzutówki" w pracy przygotowałam sałatkę hawajską. Przepis sprawdzony, ludzie zadowoleni, więc bez wyrzutów sumienia mogę ją Wam polecić.Szczególnie dzieci zapałały do niej miłością, pewnie dlatego, że jest słodka. 

będziemy potrzebować: 
200g piersi z kurczaka
125g ryżu (jeden woreczek)
1 puszkę mandarynek
½ puszki kukurydzy
½ puszki ananasa w kawałkach
½ papryki (kolor do wyboru)
przyprawy i olej do marynaty

Ryż gotujemy na sypko i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcecie do wody możecie dodać zalewę z mandarynek albo ananasa.Ryż nabierze wtedy słodko-owocowego aromatu.
Mięso kroimy na małe kawałki i płuczemy. Odstawiamy na 20 minut, żeby naciągnęło marynatą, którą przygotowujemy z oleju, pieprzu, czosnku i papryki chili. Potem smażymy.
Mandarynki, kukurydzę i ananasa odcedzamy z zalewy a paprykę kroimy w drobną kostkę. Ostudzone ryż, mięso oraz sos powstały z marynaty mieszamy z warzywami i owocami.
Nie potrzebujemy już żadnego dodatkowego sosu czy doprawiania. Sałatkę możemy podawać od razu,ale wiadomo, że najlepsza jest, gdy się trochę smaki przegryzą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz