Z okazji "imprezy-zrzutówki"
w pracy przygotowałam sałatkę hawajską. Przepis sprawdzony, ludzie zadowoleni,
więc bez wyrzutów sumienia mogę ją Wam polecić.Szczególnie dzieci zapałały do niej miłością, pewnie dlatego, że jest słodka.
będziemy potrzebować:
200g piersi z kurczaka
125g ryżu (jeden woreczek)
½ puszki kukurydzy
½ puszki ananasa w kawałkach
½ papryki (kolor do wyboru)
przyprawy i olej do marynaty
Ryż gotujemy na sypko i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcecie do wody
możecie dodać zalewę z mandarynek albo
ananasa.Ryż nabierze wtedy słodko-owocowego aromatu.
Mięso kroimy na małe kawałki i płuczemy. Odstawiamy na
20 minut, żeby naciągnęło marynatą,
którą przygotowujemy z oleju, pieprzu, czosnku i papryki chili.
Potem smażymy.
Mandarynki, kukurydzę i ananasa odcedzamy z zalewy a paprykę
kroimy w drobną kostkę. Ostudzone ryż, mięso oraz sos powstały z marynaty
mieszamy z warzywami i owocami.
Nie potrzebujemy już żadnego dodatkowego sosu czy
doprawiania. Sałatkę możemy podawać od razu,ale wiadomo, że najlepsza jest, gdy
się trochę smaki przegryzą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz