poniedziałek, 4 marca 2013

sałatka z brokułem i fetą

Tym razem przepis na specjalne życzenie Olgi. Cieszę się, że jest ktoś, kto jest wiernym fanem moich kuchennych poczynań. 

Mam w domu około pół kg brokuła, do sałatki będę potrzebowała tylko połowę, ale ugotuję już całość. Z tego, czego nie wykorzystam dziś , jutro przygotuję zupę.  Do sałatki użyję dość twarde różyczki, dlatego po kilku minutach gotowania wyławiam z wody, tę część, która będzie  mi potrzebna a resztę pozostawiłam na ogniu. Ze względu na lepszy aromat do zupy używam też tej wody, w  której się gotował brokuł.

Ale od początku, do sałatki będziemy potrzebować:

250gr brokuła
100gr sera fety
200gr winogron
50gr  blanszowanych migdałów
2 łyżki sosu czosnkowego

Brokuła gotujemy, kroimy na mniejsze kawałki i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy się zająć resztą składników. Fetę kroimy na małe kostki, winogrona na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości. Dobrze jest też użyć winogron bez pestek, albo wykazać się cierpliwością i z tych z pestkami je usunąć. Migdały podsmażamy na patelni bez tłuszczu, aż się trochę zarumienią.
Wszystkie wyżej wymienione składniki łączymy z sosem czosnkowym i możemy jeść. :)






4 komentarze: