niedziela, 8 stycznia 2017

jabłecznik z bitą śmietaną

Niedawno zostałam obdarowana jabłkami. Niby nie było ich aż tak dużo, ale mimo wszystko nie byliśmy w stanie ich przejeść. Nie za bardzo też miałam miejsce, żeby je przechowywać, dlatego zaczęłam kombinować, jak je przerobić. Zaczęłam od standardu, czyli od musu jabłkowego, którym potem obdarowywałam znajomych. Kiedy doszłam do wniosku, że ani na mus, ani na kompot, ani na świeże jabłka nie mogę już patrzeć, postanowiłam zrobić jabłecznik. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Było pysznie! :)

Potrzebne będą:
1/2 kostki masła
2 jajka
150g cukru
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
4-5 dużych jabłek
200ml śmietany 30%
cynamon do posypania gotowego ciasta i do przyprawienia jabłek
ewentualnie żelatyna lub fix do śmietany
ewentualnie dodatkowy cukier lub cukier puder do jabłek i śmietany

Na początku najlepiej jest przygotować masę z jabłek, która w czasie miksowania ciasta będzie miała czas ostygnąć. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda z nasionami. Następnie kroimy każdą ćwiartkę na 4-6 kawałków. Tak przygotowane jabłka dusimy z odrobiną wody i cynamonem (i ewentualnie cukrem) aż jabłka zaczną się rozpadać. Ma to być konsystencja pół-musu.
Jajka ubijamy z masłem i cukrem na puszysty krem. Następnie, dalej miksując, dodajemy do niego mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy mleko i miksujemy aż składniki się połączą. Masę wylewany do wysmarowanej masłem formy. Na masie rozkładamy przestudzone jabłka. Ciasto pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Ja piekłam ciasto w formie o średnicy 28 cm. Jeżeli użyjecie mniejszej formy, ciasto wyjdzie Wam grubsze i wydłuży się Wam czas pieczenia. Najlepiej tutaj sugerować się testem „suchego patyczka” i kolorem jabłek.
Kiedy cisto ostygnie, ozdabiamy je bitą śmietaną i cynamonem. Jeżeli ciasto nie będzie podawane od razu lub nie będzie zjedzone naraz, masę śmietanową najlepiej ustabilizować fixem do śmietany lub żelatyną oraz w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz