czwartek, 19 listopada 2015

zupa dyniowa

W mojej przygodzie z dynią przyszedł czas na ostatni jesienny przepis. Do tej pory jadłam zupę dyniową tylko wtedy, kiedy ktoś przygotował ją dla mnie, ale od dziś się to zmieni. :) Dynia, a w szczególności zupa dyniowa to dla mnie taka jesienna klasyka. Dlatego tym bardziej się cieszę, że takim miłym akcentem zakończę sezon. Ale teraz nie ma co gadać. Bierzmy się do roboty!

potrzebować będziemy:
½ mniejszej dyni (po obraniu i bez pestek wyszło mi ok. ½ kg)
1⅓ l wody
3 marchewki
3 ziemniaki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżkę oliwy
1 łyżeczkę cynamonu
sól i pieprz

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oliwie obraną i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wlewany do niej wodę i dodajemy przetarty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do momentu aż dynia, marchewka i ziemniaki będą miękkie. Następnie zdejmujemy zupę z gazu, a kiedy lekko ostygnie miksujemy ją blenderem na gładką masę. Jeżeli zupa wydaje się Wam być za gęsta, możecie w czasie miksowania dodać do niej wody. Na sam koniec doprawiamy zupę do smaku cynamonem, solą i pieprzem. Zupę podaję z prażonym słonecznikiem oraz z grzankami. 
Mówię Wam: pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz