sobota, 14 września 2013

faszerowane cukinie i bakłażany

Każdego roku bardzo się cieszę na warzywa schyłku lata. Cukinie, bakłażany i dynie. Myślę, że w najbliższym czasie uraczę Was serią przepisów z tymi warzywami. Zacznę już dziś.

Przyszedł  czas na faszerowane cukinie i bakłażany. Podam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i z  oczywiście sosem czosnkowym. Podam Wam przepis na takie półtora porcji dla dwóch osób. Miałam w domu dwie cukinie i tylko jednego bakłażana. Postanowiłam, że zużyję je wszystkie. To co zostało zabraliśmy  następnego dnia do pracy. 

Potrzebować będziemy:

2 cukinie
1 bakłażana
1 cebulę
½ puszki pomidorów – u mnie były to 4 pomidory
250g sera feta
50g tartego sera żółtego
odrobina oliwy do smażenia

Cukinie i bakłażana przekrajamy wydłuż, łyżką wydłubujemy miękką część. Warzywa solimy, dzięki czemu zmiękną i puszczą nadmiar wody. Przed faszerowaniem dobrze jest je opłukać i osuszyć, chyba, że lubicie słone potrawy. 
Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz pokrojoną miękką częścią z cukinii i bakłażana. Całość dusimy do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Ser feta kroimy w kostkę i mieszamy z resztą farszu. 
Nie dodaję żadnych przypraw. Moim zdaniem feta nada potrawie wystarczająco słoności. Do jedzenia podałam również  sos czosnkowy, który doda ostrości.
Farszem wypełniamy wydrylowane warzywa, posypujemy odrobiną tartego sera żółtego. Całość ląduje do piekarnika (200°) aż ser się zarumieni. 

Jak już wspominałam  do jedzenia podałam również pieczone ziemniaczki. Wybrałam  mniejsze kartofle. Pokroiłam je w ćwiartki, pokropiłam oliwą i wymieszałam  z kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Do brytfanki dołożyłam również czosnek. Małą główkę obrałam  z wierzchniej łupinki i przekroiłam na w połowie. Dolną część upiekłam, a luźne połówki ząbków  zużyłam do sosu czosnkowego. Nie wiem, czy takie pieczenie z czosnkiem nadaje jakiegoś aromatu ziemniakom, ale za to na pewno przy podaniu wygląda to pysznie, a i smak takiego czosnku jest ciekawy.

Życzę Wam smacznego!
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz