Z jednego kawałka ciasta francuskiego przygotowuję ok. 12 rogalików.
A oto składniki na farsz:
200g piersi z kurczaka
1 mała cebula
Przyprawy do marynowania kurczaka
Sól i pieprz do smaku
Olej/ oliwa do marynaty i smażenia cebuli
Dodatkowo: 100g żółtego sera tartego
Pierś kroimy na małe kawałki, zalewamy przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawiamy, aby mięso przeszło ziołami. W tym czasie możemy drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na odrobinie oliwy. Do cebuli dodajemy rozmrożony szpinak , całość dusimy. Mięso smażymy aż się zarumieni, a następnie dodajemy do szpinaku. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz odstawiamy, żeby lekko ostygł.
Teraz możemy zająć się ciastem, które rozwijamy, dajemy mu chwilę aby „odetchnęło” a następnie kroimy w kwadraty.
Na każdym kwadracie układamy farsz i posypujemy serem żółtym. Ciasto składamy na pół w trójkąt i zaciskamy brzegi. Jeśli nie chcecie robić tego rękoma, możecie pomóc sobie np. widelcem.
Gotowe rogaliki pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°. Na krótko przed końcem pieczenia możemy posypać je dodatkowo serem.
W wersji domowej -na ciepło podaję je z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz