wtorek, 25 listopada 2014

zupa ziemniaczana

Jesień upływa mi zazwyczaj pod znakiem zup. Zauważyłam, że najbardziej lubię te najprostsze, to znaczy te, przy których nie trzeba  się namęczyć oraz takie, które można podać w formie kremów. Dzisiaj przedstawię Wam jednego z moich faworytów, który świetnie wpasowuję się w moje wyobrażenie o zupie idealnej. Będzie to bardzo sycąca zupa ziemniaczana.

Potrzebować będziemy:
1,2 kg ziemniaków
1 dużą marchewkę
1,2l wody
1 papryczkę chili
125g boczku wędzonego
200ml śmietany 30%
1 cebulę (ewentualnie olej do podsmażenia)
sól i pieprz do smaku 
 
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w większą kostkę. Warzywa wrzucamy do wody i gotujemy aż będą miękkie. Wtedy miksujemy je blenderem na gładko i dodajemy śmietanę. Posiekaną papryczkę (bez pestek) i cebulę oraz drobno pokrojony boczek podsmażamy i dodajemy do zupy. Zazwyczaj kupuję  taki pakowany, który jest już pokrojony. Jest on dość słony dlatego zupę doprawiam do smaku dopiero na samym końcu. Jeśli też zdecydujecie się na taki boczek, pozostawcie  solenie zupy na sam koniec.
Teraz życzę Wam smacznego, a sama uciekam pałaszować moją zupę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz