niedziela, 9 lutego 2014

sałatka z rukolą i pieczonymi burakami

Zaprezentuję Wam dziś kolejną zdobycz z programu czeskiej telewizji, o którym Wam już wspominałam odnośnie przepisu na zupę czosnkową. Przyszedł czas na sałatkę z burakami. Dla mnie było to całkiem nowa odsłona buraków i muszę przyznać, że zostałam pozytywnie zaskoczona.  Mam nadzieję, że ten pomysł spodoba się i Wam! Przepis, który znajdziecie poniżej jest trochę zmodyfikowany, jeśli ktoś będzie zainteresowany, chętnie podam linka do oryginalnego przepisu. W razie potrzeby piszcie w komentarzach.

Potrzebować będziemy:
2 buraki podgotowane (mogą też być surowe, ale musicie podwoić czas pieczenia)
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy                       
2 łyżki octu balsamicznego
50gr rukoli
1 mozzarella
garść pestek z dyni
skórka starta z cytryny

Buraki kroimy w ósemki, układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem, oliwa i octem, mieszamy i na koniec pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez 25min. To była najtrudniejsza część tego przepisu. Pestki dyni prażymy na patelni bez oleju. Sałatę układamy w półmisku, na wierzch ląduje „porwana” mozzarella oraz buraki. Sałatkę posypujemy pestkami, skórką cytrynową, a na koniec polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia buraków.  Jeśli będziecie mieli za mało sosu, możecie podać dodatkowo  ocet balsamiczny lub oliwę z posiekanymi ziołami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz