Potrzebować będziemy:
2 buraki podgotowane (mogą też być surowe, ale musicie podwoić czas pieczenia)
2 łyżki miodu
2 łyżki miodu
2 łyżki
oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 mozzarella
garść pestek z dyni
skórka starta z cytryny
Buraki kroimy w ósemki, układamy w formie do pieczenia, polewamy miodem,
oliwa i octem, mieszamy i na koniec pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st.
przez 25min. To była najtrudniejsza część tego przepisu. Pestki dyni prażymy na patelni bez oleju. Sałatę układamy w półmisku, na wierzch ląduje „porwana” mozzarella
oraz buraki. Sałatkę posypujemy pestkami, skórką cytrynową, a na koniec
polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia buraków. Jeśli będziecie
mieli za mało sosu, możecie podać dodatkowo ocet balsamiczny lub oliwę z posiekanymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz