Potrzebować będziemy:
2 puszki czerwonej fasoli
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chili
1 cebulę
300gr. mięsa mielonego
125gr. boczku
ewentualnie: sól i pieprz
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i wraz z wyciśniętym czosnkiem dusimy na oliwie. Następnie dodajemy do nich pomidory, odcedzoną i opłukaną z zalewy fasolę i całe papryczki chili.
Kiedy warzywa się nam gotują, podsmażamy na patelni bez oleju mięso mielone
oraz boczek i dodajemy do reszty potrawy. Całość gotujemy aż papryka zmięknie.
Jeśli istnieje taka potrzeba oprawiamy do smaku. Mój boczek był tak słony, że
nie musiałam już w ogóle chili
con carne dosalać. Dlatego proponuję Wam poczekać z przyprawianiem aż do końca
gotowania.
Danie posypałam tartym serem i podałam z chlebem, tak jak na imprezie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz