Po raz pierwszy
jadłam ją u mojej teściowej, jest to dla
mnie jedna z typu tych sałatek, które
najchętniej
skończyłoby się jeść ,kiedy i one
się skończą. Szkoda
tylko, że traci dużo ze
swojego uroku, kiedy traci swoją warstwową strukturę.
Poszperałam trochę w
internecie, jest na nią cała masa przepisów, każdy z jakimiś
innym składnikiem. Zaproponuję
Wam oczywiście ten, który najbardziej przypadł mi do gustu.
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie z oliwą a następnie smażymy. Białą część pora i cebulę kroimy w kostkę i podduszamy delikatnie. Chodzi tylko o to, żeby warzywa zmiękły. Papryki oraz ogórki kroimy na mniejsze kawałki.
Potrzebować będziemy:
500g piersi kurczaka
przyprawa typu gros
1 por
1 mała cebula
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
5 ogórków konserwowych
150g sera zółtego
startego na grubej tarce
5 łyżki keczupu
5 łyżek sosu
czosnkowego
pół kapusty pekińskiej
olej
Mięso kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie z oliwą a następnie smażymy. Białą część pora i cebulę kroimy w kostkę i podduszamy delikatnie. Chodzi tylko o to, żeby warzywa zmiękły. Papryki oraz ogórki kroimy na mniejsze kawałki.
Kiedy mięso oraz
duszone warzywa ostygną, możemy zacząć warstwowe układanie
składników w misce.
U mnie na dół ląduje
mięso, następnie
por z cebula, kukurydza i sos czosnkowy. Lubię kiedy smak
czosnku jeszcze przegryzie
się z mięsem, dlatego robię go trochę rzaszym.
Na sos
układam papryki i ogórki, polewam keczupem, a całość posypuję
serem.
Niektórzy
posypują sałatkę posiekaną kapustą. Ja podaję ją osobno.
Myślę, że jest to
dobre rozwiązanie dla tych, którzy sałatkę będą jedli przez
kilka dni. Taka kapusta
będzie bardziej świeża i chrupiąca niż taka wymieszana z
farszem.
Kocham gyrosa jedna z moich ulubionych sałatek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i smakuje pewnie jeszcze lepiej ;) Zapraszam też do spróbowania mojej wersji - http://salatkagyros.pl/
OdpowiedzUsuń