czwartek, 8 sierpnia 2013

pesto z rukoli i orzechów nerkowca


To pesto zachwyca mnie mnie połączeniem ostrego smaku płynącego z rukoli z łagodnością orzechów nerkowca. Przyrządzam go zawsze więcej, żeby zostało mi go jeszcze trochę do pieczywa. Polecam je Wam, jak widzicie na zdjęciach, z ciepłymi preclami.

Do przygotowania dużej porcji potrzebować będziemy:
75 g rukoli
150g orzechów nerkowca
40ml oliwy z oliwek
opcjonalnie bazylia i rzeżucha do smaku

Wszystkie składniki lądują w wysokim naczyniu a my rozpoczynamy żmudny proces zmiksowania ich na jednolitą masę blenderem. Proporcje składników możecie zmieniać w zależności od tego, jaką konsystencję chcecie uzyskać. Poza wspomnianym, tradycyjnym użyciem do makaronu lub pieczywa, rzadsza wersja nada się idealnie jako dip do sałatek.


Pierwszy raz po dłuższej przerwie życzę Wam smacznego!xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




1 komentarze: