Zawijańce z ciasta
francuskiego to świetny pomysł na szybką przekąskę. Szczególnie,
jeżeli zdecydujecie się na użycie gotowego ciasta francuskiego.
Swoją drogą widziałam ostatnio w jakimś programie kulinarnym, jak
czasochłonne jest w przygotowaniu to ciasto. Dlatego leń bierze
górę i wybieram gotowca. Zawijańce sprawdzają się u nas
najlepiej jako coś małego do przegryzienia na posiadówkach ze
znajomymi, ale przygotowuję je też często jako drugie śniadanie
na przykład do pracy.
Potrzebne będą:
1 ciasto francuskie
100g sera żółtego
tartego
serek typu almette o
wybranym smaku
1/4 małej cebuli
posiekanej w cieniutkie paseczki
zioła lub przyprawy do
smaku – u mnie posiekane papryczka chili i natka pietruszki
Ciasto francuskie rozwijam
i smaruję serkiem. Grubość warstwy serka zależy od Waszych
upodobań, ja wolę raczej takie lekkie maźnięcie. Jednego z
krótszych brzegów nie smaruję, później też nie posypuję go
serem (ok. 5cm od brzegu). Będzie to zewnętrzna strona zawijańców.
Mam wrażenie, że zawijańce się wtedy lepiej trzymają i nie
rozklejają w czasie pieczenia. Na drugim krótszym brzegu układam
szynkę, którą posypuję cebulką, pietruszką i chili. Pozostałą
część ciasta posypuję tartym serem. Ciasto zwijam od brzegu z
szynką. Powstałą roladkę tnę na kawałki. Jeżeli wiem, że
zawjańce będą tylko przekąską, decyduję się na węższe
kawałki (ok. 1,5cm). A kiedy potrzebuję czegoś konkretniejszego,
kroję szersze kawałki.
Zawijańce układam w
odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i piekę w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C
przez około 15-20min do uzyskania przyjemnego, złocistego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz