wtorek, 20 grudnia 2016

humus

Głównym składnikiem humusu jest bogata w białko cieciorka, która podobno obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Jak widzicie samo zdrowie! :) Humus to dla mnie przede wszystkim super dip do warzyw, który najlepiej sprawdza się w czasie babskich wieczorów. Sięgamy po niego, kiedy nie chcemy się zapychać chipsami. Kiedy skończą się warzywa, sięgamy po pieczywo, którym się oczywiście zapychamy do granic możliwości. :) Z poniższego przepisu przygotujecie porcję dwa razy taką, jaką widzicie na zdjęciach.

Potrzebne będą:
1 puszka cieciorki (ok. 400g, użyjemy cieciorki i zalewy)
2 łyżki oliwy
2 łyżki sezamu (możecie użyć gotowej masy sezamowej – tahini)
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przetarte przez praskę (wersja dla czosnkolubnych)
ewentualnie sól i pieprz do smaku
kolendra i dodatkowa oliwa

Wszystkie składniki poza przyprawami i kolendrą dajemy do blendera i zaczynamy miksować. Pomału dolewamy do masy zalewę z cieciorki. Ja zazwyczaj zużywam połowę zalewy. Tutaj musicie sami zdecydować, czy chcecie, żeby humus był bardziej gęsty czy rzadszy. To samo tyczy się długości blendowania. Jeżeli wolicie gładką masę, miksujecie humus dłużej. W razie potrzeby doprawiamy humus do smaku. Przed podaniem polewam humus dodatkowo oliwą i posypuję posiekaną kolendrą. Wiem, że niektórzy dodają kolendrę bezpośrednio do blendera. Ja jednak wolę, kiedy humus jest idealnie gładki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz