czwartek, 3 grudnia 2015

sałatka słoneczna z kurczakiem i pomarańczą


Sałatka słoneczna podobno pochodzi oryginalnie z Malty, a przepis na nią to kolejny wynalazek z przecudownej książki „Kuchnie świata”. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale nazwę zostawiam bez zmian. W końcu trochę słońca w te pochmurne dni to dokładnie to, czego potrzebuję.

potrzebować będziemy:
150g sałaty roszponki
2 pomarańcze
2 garście migdałowych płatków lub słupków
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i curry
olej
krem balsamiczny

Pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i curry oraz nacieramy przetartym przez praskę czosnkiem. Mięso pieczemy na patelni z olejem przez kilka minut z każdej strony. Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki, które później kroimy jeszcze na ćwiartki. Migdały podprażamy na patelni bez oleju. Sałatę wykładamy na półmisek, dodajemy pomarańcze, pokrojoną w paseczki pierś i posypujemy migdałami Na koniec polewamy kremem balsamicznym i gotowe! Sałatkę najchętniej podaję z grzankami.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobiłam to dzisiaj na obiad, tylko z oliwą z pestek dyni -moją nowa miłością. Niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakieś propozycje dobrego winka do tych pyszności?

    OdpowiedzUsuń