wtorek, 24 listopada 2015

kruche ciasteczka

W niedzielę padał po raz pierwszy w tym roku śnieg. Oczywiście nie utrzymał się, ale i tak uważam to za dobry moment, aby rozpocząć sezon zimowy. Sezon herbaty z miodem i cytryną oraz sezon pieczenia ciasteczek. Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka kruche. Czyli żadne wydziwianie, tylko pełna klasyka.

Z poniższego przepisu wychodzą mi w zależności od wielkości foremek około dwie blachy pysznych ciasteczek.

potrzebować będziemy:
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
miąższ z jednej laski wanilii, kila kropelek wybranego olejku lub cukier waniliowy

Mąkę, cukier i proszek przesiewamy do miski przez sitko. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka oraz wanilię i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek i wykrawamy foremkami wybrane kształty. Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170°C przez około 12 minut lub do osiągnięcia wybranego koloru. 

Po ostudzeniu ciasteczka możemy ozdobić na przykład lukrem i czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz