Teraz przyszedł czas na mnie. Na pierwszy ogień poszło ciasto dyniowe, które przygotowuję praktycznie tak samo, jak ciasto marchewkowe.
Potrzebować będziemy: 4 jajka 2 szklanki startej dyni (może być na grubych oczkach) 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju ¾ szklanki cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 łyżkę cynamonu 2 garści pestek ze słonecznika 2 garści posiekanej suszonej żurawiny ewentualnie cukier puder do przystrojenia
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie pomału dolewany do masy olej.
Kiedy powstanie jednolita masa, zaczynamy, ciągle mieszając, dodawać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na sam koniec mieszamy ciasto z dynią, dynią i żurawiną. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez około 40min. Najlepiej zrobić test wykałaczką.
Kiedy ciasto ostygnie, posypuję je cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego i słodkich jesiennych wieczorów! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz