Potrzebować będziemy:
½ kg cebuli
200ml białego wina
400ml wywaru warzywnego
2 łyżki masła
sól i pieprz
bagietka i tarty ser żółty do zapieczenia
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku odsmażamy cebulę na maśle aż lekko zacznie się karmelizować. Dolewamy wtedy do niej wina i
doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do całości wywaru. Zupę gotujemy
przez około pół godziny na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Ja jako
fanka zup-kremów nawet tę zupę miksuję blenderem, ale to już tylko moja
fanaberia. Zupę przelewamy do żaroodpornych naczyń, przykrywamy pokrojoną
w 2 centymetrowe kromki
bagietką, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz