czwartek, 7 maja 2015

zupa cebulowa

Taka zapiekana zupa cebulowa marzyła mi się już od dawna. Szczególnie ten zapiekany serek. Z poniższego przepisu wyszły mi dwie większe porcje. Powiem szczerze, że kiedy kroiłam te pół kilograma cebuli po raz pierwszy, myślałam, że będę miała zupy co najmniej na tydzień. Przez długie gotowanie cebule traci dużo z objętości. Nie bądźcie zaskoczeni. A teraz do roboty!

Potrzebować będziemy:
½  kg cebuli
200ml białego wina
400ml wywaru warzywnego
2 łyżki masła
sól i pieprz
bagietka i tarty ser żółty do zapieczenia 

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku odsmażamy cebulę na maśle aż lekko zacznie się karmelizować. Dolewamy wtedy do niej wina i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do całości wywaru. Zupę gotujemy przez około pół godziny na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Ja jako fanka zup-kremów nawet tę zupę miksuję blenderem, ale to już tylko moja fanaberia. Zupę przelewamy do żaroodpornych naczyń, przykrywamy pokrojoną w  2 centymetrowe kromki bagietką, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz