niedziela, 31 maja 2015

spaghetti aglio e olio

Pod tą straszną nazwą ukrywa się po prostu makaron z czosnkiem. Jest to super szybkie danie, które sprawdzi się w momentach: oj, nic nie mam w lodówce! Dla mnie oczywiście ze względu na masę czosnku niebo w gębie! 

Potrzebować będziemy (4 duże porcje):
500g spaghetti
5 łyżek oliwy
5 ząbków czosnku
1 łyżka drobniutko posiekanej pietruszki(może być suszona)
sól i pieprz do smaku
ewentualnie: tarty ser

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na patelni podsmażamy na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. (w oryginalnym przepisie dodawano więcej oliwy. Każdy musi zdecydować dla siebie.) Kiedy czosnek zacznie się lekko złocić, dodajemy makaron i pietruszkę. Całość kilkakrotnie mieszamy tak, żeby oliwa z czosnkiem rozprowadziła się po makaronie. Danie doprawiamy do smaku. I gotowe!
Ja sobie nie wyobrażam makaronu bez sera, więc danie posypuję masą sera.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz