Potrzebować będziemy:
250g cukru
2 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
3 łyżki kakao
100g białej czekolady
100g suszonej żurawiny
100g orzechów nerkowcaNa samym początku zawsze przygotowuję czekoladę, z której każdą kostkę kroję mniej więcej na 4 kawałki, oraz żurawinę i orzechy, które siekam na drobniejsze kawałki. Tak, jak widzicie na zdjęciu. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem aż powstanie krem.
Następnie nadal miksując dodajemy do kremu jajka. Kiedy składniki się połączą dajemy stopniowo mąkę, kakao i proszek. Czekoladę, orzechy i żurawinę mieszamy z masą, już nie koniecznie za pomocą miksera. Z ciasta formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem w dość dużych odstępach, ponieważ ciastka się rozpływają w czasie pieczenia.(8-9 kulek na blachę) Kulki lekko ugniatamy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz