niedziela, 30 marca 2014

krem z pora



Chociaż mamy już wiosnę pozostaję nadal w wielkim szale kremowych zup. Dziś przedstawię Wam przepis na krem z pora. Jest to to bardzo szybki sposób na przygotowanie sobie czegoś ciepłego do zjedzenia. 

Potrzebować będziemy:
3 pory
1 ziemniaka
1 marchewkę
200ml śmietany 30%
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
sól, pieprz
odrobina oleju

W 1,2l wody gotujemy 2 białe części pora z liśćmi laurowymi, zielem wraz z obranym i pokrojonym ziemniakiem oraz marchewką. Do wody możemy dodać również dobrze oczyszczone zielone części pora, które podczas gotowania oddadzą zupie swój aromat.  Kiedy warzywa zmiękną, wyciągamy z wody  liście laurowe, ziele angielskie oraz zielone części pora, resztę miksujemy blenderem. Do zupy dodajemy śmietanę. Trzecią białą część pora kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na oleju i  wrzucamy  je do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz