Jest to kolejny przepis zgapiony z zaprzyjaźnionej
kawiarenki, o której Wam już wspominałam.
Ta osłona brownie zauroczyłam mnie przede wszystkim dlatego, że dzięki owocom
to ciasto nie jest takie słodkie i ciężkie,
jak w wersji oryginalnej. Podany przepis starcza na blaszkę o
wymiarach około 27cm x 21cm, a ciasto wyrasta na wysokość około 3 cm.
Potrzebować będziemy:
200g gorzkiej czekolady
170g masła
4 jajka
200g cukru
100g mąki
200ml śmietany 30%
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
150g mrożonych owoców jagodowych
ewentualnie: cukier puder lub biała czekolada do dekoracji
Na początku rozpuszczamy czekoladę i masło w rondelku (nie gotujemy). Jajka ubijamy cukrem do momentu aż
cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę oraz proszek, nadal miksujemy. Na końcu dodajemy do masy śmietanę oraz
rozpuszczone czekoladę i masło (mogą być jeszcze ciepłe). Ciasto
przelewamy do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką formę. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.
Całość pieczemy w temperaturze 170-180st przez 30 min. Kiedy minie czas,
zostawiam browniego jeszcze w
piekarniku do powolnego ostygnięcia.
Wpadłam na pomysł, żeby z ciasta wycinać okręgi za pomocą foremek do ciastek. Każdy wycięty kawałek osobno dekoruję rozpuszczoną czekoladą. Myślę, że prezentują się wtedy na prawdę uroczo.
Uwielbiam połączenie czekolady z malinami! Już nie mogę doczekać się świeżych owoców;)
OdpowiedzUsuń