czwartek, 7 listopada 2013

zupa czosnkowa

Na przeciw moim czosnkowym marzeniom wyszła czeska telewizja, która proponuje w tym sezonie swoim telewidzom smakowity program kulinarny.Jednym z przepisów, który pojawił się w programie był przepis na zupę czosnkową. Trochę go zmodyfikowałam i w takiej mojej wersji prezentuję go Wam.  Jeśli chcecie,  podam Wam linka do oryginalnego przepisu, dajcie tylko znać w komentarzach.


Potrzebować będziemy:
5 główek czosnku
2 cebule
1 por
¾ litra bulionu
200ml śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie bułka lub chleb oraz masło do przygotowania grzanek

Górne części główek czosnku odcinamy,tak aby ząbki były odsłonięte. Układamy w brytfance, polewany oliwą, a następnie pieczemy w piekarniku (180st.) przez około 45 minut.  Po lekkim przestudzeniu wciągamy ząbki czosnku ze skorupek, dzięki pieczeniu możemy je bez problemu wycisnąć. Cebule i białą część pora kroimy na kawałki i dusimy na maśle. Do krojenia nie musicie się przykładać  ponieważ zupę i tak będziemy miksować. Uduszone warzywa mieszamy z czosnkiem i dodajemy do nich bulion. Całość miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie dodajemy śmietanę. Zupę doprowadzamy do wrzenia.  
Dzięki temu, że czosnek przed dodaniem do zupy jest pieczony, nie ma ona tego ostrego czosnkowego smaku, jak na przykład sos ze świeżego czosnku. Mimo wszystko musicie liczyć się z tym, że Wasze otoczenie może dość długo wyczuwać od Was czosnkowy zapach.
Polecam Wam podawać zupę z grzankami. Do ich przygotowania możecie użyć Waszego ulubionego pieczywa. Chleb lub bułkę koimy w kostki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kostki i smażymy tak długo, aż staną się chrupiące. Posypujemy nimi zupę i gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz