5 główek czosnku
2 cebule
1 por
¾ litra bulionu
200ml śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
opcjonalnie bułka lub chleb oraz masło do przygotowania grzanek
Górne części główek czosnku odcinamy,tak
aby ząbki były odsłonięte.
Układamy w brytfance, polewany oliwą, a
następnie pieczemy w piekarniku (180st.) przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu wciągamy ząbki czosnku ze skorupek, dzięki pieczeniu możemy je bez
problemu wycisnąć. Cebule i białą część pora kroimy na kawałki i dusimy na
maśle. Do krojenia nie musicie się przykładać ponieważ zupę i tak
będziemy miksować. Uduszone warzywa mieszamy z czosnkiem i dodajemy do nich bulion. Całość
miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką konsystencję. Następnie dodajemy śmietanę. Zupę doprowadzamy do wrzenia.
Dzięki temu, że czosnek przed dodaniem
do zupy jest pieczony, nie ma ona tego ostrego czosnkowego smaku, jak na
przykład sos ze świeżego czosnku. Mimo wszystko musicie liczyć się z tym, że
Wasze otoczenie może dość długo wyczuwać od Was czosnkowy zapach.
Polecam Wam podawać zupę z grzankami. Do ich przygotowania możecie użyć
Waszego ulubionego pieczywa. Chleb lub bułkę koimy w kostki. Na patelni
rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kostki
i smażymy tak długo, aż staną się chrupiące. Posypujemy nimi zupę i
gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz