wtorek, 16 kwietnia 2013

owocowa pianka

Ostatnie dwa tygodnie były czasem spotkań i wielkiego lenistwa. Jak wiadomo spotkania towarzyskie są najprzyjemniejsze, kiedy połączone są ze wspólnym jedzeniem.
Właśnie na jedno takie spotkanie przygotowałam owocową piankę, która jednoznacznie była odzwierciedleniem moich marzeń o cieplejszych dniach.

 
Potrzebować będziemy:
biszkopt lub biszkopty do wyłożenia spodu
2 galaretki
400ml śmietany 30%
owoce do ozdoby

Dwie galaretki wybranego smaku rozpuszczamy w pół litrze wody i odstawiamy do ostygnięcia. Spód formy wykładamy biszkoptami lub całym biszkoptem.
 
Śmietanę ubijamy na sztywno,  następnie dodajemy do niej 2/3 ostudzonej galaretki. Śmietana i galaretka powinny mieć taką samą temperaturę, w przeciwnym razie masa się nam zważy.  Galaretka musi też być całkowicie płynna.Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopt, przystrajamy owocami. Zdecydowałam się na mieszankę owoców czerwonych.Całość wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa mogła się ściąć.

Resztę galaretki najlepiej  jest nie trzymać teraz w lodówce, żeby jak najdłużej była płynna. Gdy masa będzie gotowa wylejemy galaretkę na górę ciasta, które ląduje następnie na kilka godzin do lodówki.


Smacznego!



1 komentarze:

  1. hmm... bardzo ciekawy pomysł. Taki szybki sernik na zimno :)

    OdpowiedzUsuń