Będzie to przepyszne ciasto orzechowe, które przygotujemy
bez użycia mąki i proszku do pieczenia. Efekt końcowy przypomina mi trochę
browniego.
Potrzebować będziemy:
150g ciemnej czekolady (70% kakao)
125g masła
5 jajek
175g zmielonych wybranych orzechów, tym razem zdecydowałam się orzechy
włoskie
100ml amaretto lub innego alkoholu, ja dodałam nalewki kawowej
Białą czekoladę do polania ciasta
Czekoladę i masło rozpuszczamy na
ogniu. Nie gotujemy, chodzi faktycznie tylko o to, żeby składniki były płynne.
Dodajemy do nich orzechy i alkohol. Jajka bełtamy w osobnym naczyniu, a
następnie łączymy z powstałą masą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i
obsypanej bułką tartą formy i wstawiamy na 30min do rozgrzanego do 150°
piekarnika.
Po wystygnięciu ciasto polewamy białą czekoladą. Idealnie komponuje się
również z lodami lub polewą owocową.
wygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńCo to znaczy rozbełtać jajka?
OdpowiedzUsuń