Lubicie masła smakowe? Ja uwielbiam:) Najbardziej kojarzą mi się z sezonem grillowym i wtedy, w sierpniowe, leniwe wieczory , smakują najlepiej. Jednak często przyrządzam je w domu, jako dodatek do mięs, czy tostów. Moi trzej ulubieńcy to masło pomidorowe, szczypiorkowo-bazyliowe i oczywiście wszędobylskie masło czosnkowe.
Najprostszym w przygotowaniu jest masło czosnkowe. 1/3 kostki masła
łączymy z 4 ząbkami sprasowanego czosnku, odrobiną soli i pieprzu. Składniki
możecie zmiksować blenderem albo rozdrobnić widelcem.
Masło pomidorowe to nic innego jak masło czosnkowe z łyżką przecieru pomidorowego
i szczyptą chili. I w tym przypadku odpowiednią konsystencję masła
uzyskacie z pomocą widelca.
Przy maśle szczporkowo-bazyliowym nie po obejdziecie już bez
blendera. Dla mnie idealne proporcje to 1/3 kostki masła, 2 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku, 2 sprasowane ząbki czosnku, 1 garść liści bazylii, sól i pieprz do
smaku. Wszystko razem miksujemy, do momentu aż liski bazylii nie będą
rozpoznawalne w maśle.
A jakie są Wasze ulubione masła smakowe?
Mam dla Was jeszcze propozycję podania. Większe ilości masła podaję zazwyczaj w jakiejś miseczce. Kiedy masła mam mniej układam je na folii, która potem zakręcam tak, żeby powstała mi kulka. Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia wyjaśnią Wam, co mam na myśli. Tak przygotowane zawiniątka wstawiam do lodówki, aby masło stwardniało. Gdy to się stanie na stół trafiają na spodeczkach małe, maślane kuleczki.
Z pewnością zrobię w przyszły weekend dla rodzinki! Lubię takie eksperymenty
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś, idę zrobić sobie masło pomidorowe i tosty.:))
OdpowiedzUsuńWykorzystam u siebie juz niebawem. Chili con Carne ze swiezym chlebem i maselkiem szczypiorkowo-bazyliowym to bedzie to!!! Dziekuje;)
OdpowiedzUsuńWow!
OdpowiedzUsuń41 year-old Tax Accountant Abdul Ruddiman, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Joe and Parkour. Took a trip to Historic City of Meknes and drives a 600SEC. kliknij odniesienie
OdpowiedzUsuń