Podczas mojego ostatniego urlopu miałam spotkałam się z moją kuzynką, której nie widziałam ponad dziesięć lat. Spotkanie było przyjemne, a jeszcze bardziej przyjemnie wspominam pyszności, które zaserwował nam jej luby. Zaprezentuję Wam jajka faszerowane tuńczykiem, które zostały nam podane własnie tego wieczoru. Farsz postanowiłam urozmaicić cebulką i sosem czosnkowym, który nie jest konieczny i w tym wypadku raczej odzwieciedla moje zamiłowanie do czosnku.
Jajka gotujemy na
twardo, obieramy i koimy na połówki. Żółtka wydłubujemy i rozdramniamy widelcem
w jakimś naczynku. Będą nam potem potrzebne do przystrojenia całości.
Tuńczyka łączymy
z drobno posiekaną cebulka i sosem czosnkowym, eventualnie majonezem, ale wtedy
farsz musimy doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz układamy
w miejscu żółtek. Jajka pokrywamy na wieszchu sosem lub majonezem i całość
posypujemy rozdrobnionymi żółtkami.
Orginalnie poza żółtkami na wieszch jajek
miał trafić również drobno posiekany szczypiorek, ale ze wzgledu na cebulę i
czosnek postanowiłam z niego zrezygnować.
Mniam! ;-)
OdpowiedzUsuńSuper!!! Chętnie wykonam!
OdpowiedzUsuń