Daktyle zapiekane w boczku to świetna przekąska, która smakuje chyba wszystkim. Na imprezach znika jako pierwsza ze stołu.
Zamiast daktyli
zapiec możemy suszone śliwki lub morele, a zamiast boczku możemy użyć szynki
szwarcwaldzkiej. Najbardziej do gustu przypadły mi jednak daktyle i boczek.
Morele są dla mnie za mało wyraziste w smaku a szynka zbyt słona. Każdy musi
zdecydować sam, jaki smak mu najbardziej odpowiada.
Owoce zawijamy w cińkie plasterki mięsa, przebijamy
wykałaczką, żeby konstrukcja była stabilna. Tak przygotowane zawiniątka
wsadzamy do rozgrzanego do 200˚C piekarnika i
pieczemy do momentu aż mięso się zarumieni. Pychota! :)
Cos dla prawdziwego faceta. Wypróbowałem ostatnio z piwkiem! Pycha!
OdpowiedzUsuńZnałam ze śliwką i uwielbiam. Z daktylami zatem powinno byc podobnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)